Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

 «Εκπαίδευση για την Αειφορία - Επιστήμες της Αγωγής»

 

 Ψηφιακή Έκθεση Φωτογραφία Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος

«Μαθαίνοντας από τη φύση»

 

Ολοκληρώθηκε η  ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, με θέμα, "Μαθαίνοντας από τη φύση",  η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης μας στο ΔΠΜΣ. Η επιλογή του θέματος προέκυψε από την ανάγκη επανένωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον. Θελήσαμε με το θέμα μας, να ενεργοποιήσουμε το άτομο και να το παροτρύνουμε να παρατηρήσει και να εκτιμήσει τα καθημερινά μαθήματα που μας δίνει η φύση. Πιστεύουμε πως ο σκοπός μας επιτεύχθηκε καθώς υπήρξαν συμμετοχές από άτομα τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν, κινητοποιήθηκαν και εκφράστηκαν δημιουργικά, είτε αναζητώντας φωτογραφίες που είχαν ήδη τραβήξει, είτε παρατηρώντας το καθημερινό τους περιβάλλον, αστικό ή φυσικό, προκειμένου να βρουν το κατάλληλο τοπίο για λήψη. Έπειτα,συνέδεσαν το θέμα με δικά τους προσωπικά βιώματα. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συνδύασε τις φωτογραφίες με κείμενο, όπου γινόταν πιο σαφής η κριτική προσέγγιση του θέματος. Συμμετείχαν συνολικά 22 άτομα, 18 γυναίκες και 4 άνδρες, ηλικίας 18-56 ετών, με την πλειοψηφία να βρίσκεται μεταξύ 25-32 ετών. Από τις  22 συμμετοχές οι 19 μοιράστηκαν σκέψεις, συναισθήματα και κείμενα με τα οποία επεξηγούσαν τις φωτογραφίες τους και περιέγραφαν τα μαθήματα από την φύση.  

Ευχαριστούμε όλους/όλες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και όσους/όσες υποστήριξαν τη δράση μας

Οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες

Ευγνωσία Ελευθεριάδου και Ευθυμία Κρικώνη "

 

Μπορείτε να δείτε το video με τις φωτογραφίες που συμμετείχαν στην Ψηφιακή Έκθεση Φωτογραφίας: "Μαθαίνοντας από τη Φύση"

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

 «Εκπαίδευση για την Αειφορία - Επιστήμες της Αγωγής»

 

Οργάνωση  Ψηφιακής Έκθεσης Φωτογραφίας Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος

«Μαθαίνοντας από τη φύση»

                                                                                                                                                                                     Υποβολή έργων έως 3/1/2023

Πρόσκληση Συμμετοχής

Πρόσκληση για συμμετοχή σε Ψηφιακή Έκθεση Φωτογραφίας Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Εκπαίδευση για την Αειφορία–Επιστήμες της Αγωγής» με υπεύθυνη την καθηγήτρια Αναστασία Δημητρίου. Η έκθεση θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικής/ψηφιακής έκδοσης όπου θα περιλαμβάνονται οι φωτογραφίες και τα σχόλια ή οι απόψεις των συμμετεχόντων. Το ψηφιακό υλικό που θα παραχθεί θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Παιδαγωγικής Σχολής που υποστηρίζει τη δράση.

Το θέμα της έκθεσης «Μαθαίνοντας από τη φύση» προκύπτει ως μια ανάγκη επανένωσης του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Zώντας σε μια εποχή, όπου πληθώρα περιβαλλοντικών προβλημάτων μαστίζουν τον πλανήτη, ο άνθρωπος καλείται να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση. Ως εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ερεθίσματα που ήδη παρέχει ο φυσικός κόσμος και να μάθει από αυτά. Η φύση δίνει καθημερινά ‘μαθήματα’ που συνήθως προσπερνάμε, χωρίς να εκτιμάμε την αξία τους όπως μεταξύ άλλων η ποικιλομορφία των ειδών, η αρμονία σχημάτων και χρωμάτων, η αλληλοβοήθεια, η συνεργασία και οι σχέσεις αμοιβαιότητας μεταξύ διαφορετικών ειδών, η αξία της κοινωνικής ζωής, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου, η οργάνωση των οικοσυστημάτων κτλ. Τα παραπάνω αποτελούν υλικό που αν παρατηρήσουμε και εκμεταλλευτούμε μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την δομή των δικών μας κοινωνικών σχέσεων, να εξελιχθούμε ως είδος και εν τέλει να μάθουμε να σεβόμαστε και να συμβιώνουμε αρμονικά με τον κόσμο που μας περιβάλλει. Αυτού του είδους τη σχέση αναζητούμε. Αναζητούμε τα μαθήματα από τη φύση...

Η υλοποίηση της δράσης γίνεται με την ευθύνη των  μεταπτυχιακών φοιτητριών Ευγνωσίας Ελευθεριάδου και Ευθυμίας Κρικώνη.

Υποβολή συμμετοχών έως και 31/1/2022

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Η δράση απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Καθένας/-μία μπορεί να συμμετέχει με 1 έως 3 φωτογραφίες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες. Οι υποβολές των έργων γίνονται μέσω του ιστότοπου του ΔΠΜΣ (http://aeiforia.nured.auth.gr).

2. Κάθε συμμετέχοντας/-ουσα θα πρέπει να είναι ο/η πνευματικός/η δημιουργός του έργου που θα υποβάλλει. Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες απεικονίζουν πρόσωπα εν αγνοία τους ή χωρίς την έγκρισή τους, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο/η δημιουργός στον/στην οποίο/α ανήκει το έργο.

3. Το Δ.Π.Μ.Σ. στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση- έκθεση, διατηρεί το δικαίωμα χρήσης όλων των έργων-συμμετοχών για τη δημιουργία ψηφιακού αρχείου και την ανάρτηση του στον ιστότοπο του Δ.Π.Μ.Σ. υπό την προϋπόθεση να αναφέρεται πάντοτε το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού.

4. Τα έργα θα πρέπει να είναι σε μορφή αρχείου jpg και μέγεθος αρχείου έως 5MB. Το κάθε αρχείο θα έχει ως τίτλο: ονοματεπώνυμο συμμετέχοντος/-ουσας και ο (αύξων) αριθμός της φωτογραφίας, π.χ. Παπαπέτρου Μαρία_01.

Είναι επιθυμητό να συνοδεύεται η φωτογραφία με ένα κείμενο, έως 200 λέξεις, στο οποίο ο/η συμμετέχων/-ουσα θα μπορεί: είτε να παρουσιάζει την ιδιαίτερη οπτική του/της, είτε να διατυπώνει τις απόψεις, τις ιδέες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του όσον αφορά το θέμα της έκθεσης.  

5. Η επιλογή των φωτογραφιών που θα περιληφθούν στην ηλεκτρονική έκδοση θα γίνει από επιτροπή που αποτελείται από τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες που έχουν την ευθύνη της δράσης και μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Παιδαγωγικής Σχολής που υποστηρίζει τη δράση.

6. Το ψηφιακό υλικό που θα παραχθεί θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ, http://aeiforia.nured.auth.gr και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Παιδαγωγικής Σχολής που υποστηρίζει τη δράση, https://www.educ.auth.gr/new/the-school/committees/environmental-committee/.

7. Κάποιοι από τους όρους ενδέχεται να τροποποιηθούν, αν κριθεί απαραίτητο.

8. Η συμμετοχή στη δράση σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των παραπάνω όρων.

 

Για την υποβολή της συμμετοχής σας και την ανάρτηση των φωτογραφιών συμπληρώστε την φόρμα (εδώ)