• Oxford Bibliographiesδοκιμαστική περίοδος χρήσης

Πρόσβαση στη  βάση Oxford Bibliographies για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Η δοκιμαστική πρόσβαση θα είναι δυνατή έως και τις 7 Μαρτίου 2022. Για την πρόσβαση εκτός ΑΠΘ απαιτείται η χρήση VPN ή απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας

Σύμφωνα με τον εκδότη, η online πηγή Oxford Bibliographies είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ακαδημαϊκών και βιβλιοθηκονόμων και προσφέρει αποκλειστικούς, έγκυρους οδηγούς έρευνας για πολλά επιστημονικά πεδία/θεματικές περιοχές, συνδυάζοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά των βιβλιογραφιών με σχόλια (literary reviews) και μιας εγκυκλοπαίδειας. Μπορείτε να δείτε τα προσφερόμενα θέματα στις επιλογές “Browse by Subject” και “Subject List” από την αρχική σελίδα της πηγής. Τα προσφερόμενα άρθρα ξεπερνούν σε αριθμό τις 10.000 και οι βιβλιογραφικές αναφορές σ’αυτά είναι περισσότερες από 1.000.000 

Βοήθεια για τη βάση καθώς και σύντομο οδηγό χρήσης μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της Βιβλιοθήκης και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ (ΒΚΠ)  https://www.lib.auth.gr/el/OxfordBibliographies_trial

 

  • Νέο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης για την Εκπαίδευση Ενηλίκων

H Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων προέβη στην έκδοση του διεθνούς περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης στον τομέα της Εκπαίδευσης  Ενηλίκων, με τίτλο: ADULT EDUCATION Critical Issues / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  ΕΝΗΛΙΚΩΝ Κριτικά Θέματα. Το περιοδικό βρίσκεται αναρτημένο στην  ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ePublishing, στη  διεύθυνση https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/aeci/

Το περιοδικό είναι δίγλωσσο (άρθρα στην ελληνική και αγγλική)

 

 

 

  • Χρήσιμα εργαλεία της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ : Browzine και LibKey Nomad

Με τα δύο σχετικά νέα εργαλεία της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ Browzine & LibKey Nomad μπορείτε να έχετε ακόμα ευκολότερη πρόσβαση στις πηγές. 

Το εργαλείο Browzine προβάλλει θεματικά όλα τα περιοδικά στα οποία έχουν συνδρομή η Βιβλιοθήκη ΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). 

Επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής ώστε να είναι δυνατή η οργάνωση σε 'ράφια' των περιοδικών του ενδιαφέροντός σας ή η αυτόματη ενημέρωση για νέα τεύχη. 

Το εργαλείο Browzine μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όσο και σε φορητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. 

 

Το LibKey Nomad αποτελεί μία επέκταση για γνωστά προγράμματα φυλλομέτρησης (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge) η οποία ενημερώνει κατά την προβολή ιστοσελίδων αν τα άρθρα που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν στις συνδρομές Βιβλιοθήκης ΑΠΘ & ΣΕΑΒ.

Για παράδειγμα μπορείτε να περιηγηθείτε στην PubMed ή σε ένα άρθρο της Wikipedia. Το LibKey Nomad θα ενημερώνει με σχετικά εικονίδια αν τα άρθρα σε αυτές τις σελίδες περιλαμβάνονται στις συνδρομές ΑΠΘ & ΣΕΑΒ.   

Σημειώστε ότι για την πρόσβαση στο πλήρες κείμενο απαιτείται να είστε εντός δικτύου ΑΠΘ (χρησιμοποιήστε το VPN ή μία από τις επιλογές που περιγράφονται στη σελίδα Πρόσβαση στις πηγές: Εκτός Πανεπιστημιούπολης).